fbpx

Systemisch lichaamswerk

Een andere manier om naar ziekte te kijken

Vanuit het systemisch lichaamswerk wordt op een andere manier naar ziekte gekeken. Ziekte wordt gezien als een uiting van het lichaam om aandacht te vragen voor iets dat gezien wil worden. We spreken dan over de verborgen boodschap van ziekte. Wat heeft jouw lichaam jou te vertellen?

Bekijk het filmpje ‘Jouw lichaam als huis’ van mijn opleider Stephanie Bussing.

Je kunt het lichaam zien als een huis voor de ziel. De ziel verbindt zich met het lichaam als je op aarde komt en verlaat het lichaam als je sterft. De ziel is het niet-stoffelijke deel in de mens, onze essentie. Het lichaam is als het ware een voertuig voor de ziel.

Wanneer de ziel zich volledig met het lichaam kan verbinden, kan de levensenergie vrij stromen. Wanneer jouw ziel geconfronteerd wordt met pijn, trekt hij zich terug of splitst zich af. Dan is (een deel van) jouw lichaam een tijdje bevroren en kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Dat kan te maken hebben met trauma’s of onverwerkte gebeurtenissen, uit je eigen leven of dat van je familie. Zo kun je iets ‘dragen’ voor je (voor)ouders of andere familieleden, waardoor je zelf niet voluit je eigen leven leeft. Dit gaat meestal onbewust.

Werkwijze bij systemisch lichaamswerk

Bij opstellingen via het lichaam voelen wij waar de aandacht naar toe gaat. Dit kan zittend of liggend, wat jij het prettigst vindt. We stemmen af op de laag van de ziel. Er is aandacht voor dat wat zich aandient en we treden het liefdevol en met compassie tegemoet. Door bewust te voelen, ga je ervaren waar de energie in jouw lichaam vastzit. Door met je aandacht te blijven bij dit ongemak, of de fysieke of emotionele pijn, kun je voelen wat zich wezenlijk afspeelt. Je kunt voelen of de pijn of angst bij jou hoort, of dat deze (onbewust) zijn oorsprong vindt in het familiesysteem waarin je geboren bent. De verborgen gevoelens hebben daar dan nog geen plek gekregen. Jouw wijze lichaam kan precies voelen of het klopt wat er benoemd wordt.

Wat levert het op?

Door contact te maken met een bepaald gevoel, pijn of gemis, wordt het gezien, kan het vrijgegeven worden en kan de levensenergie weer gaan stromen. Je gaat een diepere ontspanning voelen en je lichamelijke klachten gaan bewegen. Het lichaamsgericht werken heeft effect op de opgeslagen herinneringen in elke vezel van ons lichaam en kan grote veranderingen teweeg brengen.

Nieuwsgierig geworden naar systemisch lichaamswerk?

Beluister de podcast van Riet Fiddelaers en Connie van der Arend over hoe je lichaam resoneert op jouw familiesysteem.